Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Nanos

Najbolj priljubljena pohodna pot v Vipavski dolini ponuja več težavnosti za bolj ali manj pripravljene pohodnike. Vsem pa na vrhu ponudi prelep razgled na Vipavsko dolino čez Kras vse do Jadranskega morja na eni strani, na Ljubljansko kotlino na drugi strani, ter na Julijske Alpe s Triglavom.

Izhodišče: V vasi Razdrto, malo pred nadhodom čez avtocesto je veliko makadamsko parkirišče.

S parkirišča nas pot vodi v smeri Nanosa proti severu. Ko prečimo avtocesto, pridemo do križišča in tam zavijemo levo na makadamsko cesto, kjer nas table kmalu usmerijo na travnik. Sledimo dobro uhojeni poti vse do razpotja. Tam se lahko odločimo za lažjo, bolj položno pot ali težjo strmo pot, ki je opremljena z nekaj klini in jeklenico. Strma pot, na katero zavijemo desno navzgor, že vmes ponuja lepe razglede na Vipavsko dolino, Kras, Vremščico in Snežnik. Do Pleše (1262 m), ki je le nekaj deset metrov oddaljena od Vojkove koče, pridemo po dobro označeni poti v uri in pol. Nato pa se lahko po lažji poti vrnemo na izhodišče in tako prehodimo lepo krožno pot.

Če izberemo lažjo pot, gremo od razpotja naravnost naprej po dobro označeni poti. Pot sprva poteka po gozdu, nato pa se začnejo odkrivati lepi razgledi na zgornji del Vipavske doline. Čez dobro uro in pol pridemo do roba Nanoške planote, malo nad cerkev Sv. Hieronima. Od tam nadaljujemo desno proti Vojkovi koči.

Podatki

Težavnost: težka
Dolžina: 7,3 km
Trajanje: 3 h
Vzpon: 659 m
Spust: 659 m
Min. višina: 588 m
Max. višina: 1247 m