Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Kulturna pot svetega Martina – tretja etapa od Logatca do državne meje z Italijo

Pot svetega Martina (Via Sancti Martini) vodi od mesta Szombately (Sombotel, Madžarska), kjer se je sv. Martin rodil, do mesta Tours v Franciji, kjer je pokopan. Celotna pot je dolga približno 2500 km, vanjo pa je v celoti povezanih 13 držav. Vsi kraki poti vodijo v Tours. Preko Slovenije poteka približno 550 km poti. Povezuje Martinova svetišča, naravno in kulturno dediščino, vključuje pa tudi turistično ponudbo, kjer se pohodnik lahko okrepča. V skladu z zgodovinskimi dejstvi pot v veliki meri sledi stari rimski cesti, ki je povezovala rojstni kraj sv. Martina z italijansko Pavio, kjer je odraščal.

Osrednja trasa od Hrušice do Opatjega sela oziroma meje z Italijo

Pot sv. Martina v Vipavsko dolino vstopi na Hrušici, kjer pri Gostilni Stara pošta hranijo žig poti. Od tam se pot vije sprva po gozdnati kraški planoti do bližine Podkraja, nato pa se spušča po dolini Bele do vasi Sanabor. Ob vasi Vrhpolje vodi v središče Vipave ter naprej čez Zemono in Dolgo Poljano v Budanje. Skozi Kožmane doseže Žapuže in cerkev sv. Martina. Žig je v bližnji Ajdovščini v Hotelu Gold Club, od koder se pot nadaljuje ob reki Hubelj v Dolenje in naprej na Planino, na sedlo pod Ostrim vrhom in navzdol v vas Gaberje, kjer se odcepi različica poti proti Štanjelu in po Spacalovi poti do Škrbine. Glavna trasa se nadaljuje skozi zaselka Potok in Jakulini v Šmarje. Čez Vrtovče vodi naprej na Brje do cerkve sv. Martina. Z Brij se spusti v Branik, kjer je kontrolni žig v Ošteriji Branik. Pot se nato povzpne do vasice Pedrovo ter se preko Železnih vrat nadaljuje na vrh Trstelja. Mimo Stjenkove koče vodi najprej v smeri Cerja, nato pa se z Renških vrat spusti v Kostanjevico na Krasu k cerkvi sv. Martina. Od tu se po kraški gmajni nadaljuje mimo Borojevičevega stola do vasi Lokvica ter kmalu doseže Opatje selo, kjer je v Gostilni Štirna tudi žig poti. Mimo kapelice gre zaključni del slovenske poti do državne meje z Italijo in naprej skozi zaselka Hišarji in Brni na Doberdob.

Različica smeri iz vasi Gaberje do križišča pod hribom Sv. Katarina

Iz vasi Gaberje, kjer stoji cerkev sv. Martina, se Pot sv. Martina spusti v dolino Branice. Nato se povzpne na Štanjel in po trasi Spacalove poti vodi skozi Kobjeglavo in Mali Dol čez Kras. V bližini hriba Sveti Martin, kje bi naj nekoč stala cerkev, doseže Škrbino, nad katero se pod hribom Sv. Katarina priključi osnovni trasi Poti sv. Martina, ki pripelje iz Branika in Pedrovega ter se nadaljuje čez Železna vrata na Trstelj.

Časi hoje:

Hrušica, Stara pošta – Vipava: 5 h 30 min
Vipava – Ajdovščina: 2 h
Ajdovščina – Branik: 6 h
Branik – Trstelj: 3 h
Trstelj – Opatje selo: 4 h 15 min
Opatje selo – Doberdob: 1 h 30 min
Najvišja točka: 918 m (Hrušica)
Najnižja točka: 81 m (Branik)

Več: www.svetimartintourski.si

Podatki

Težavnost: težka
Max. višina: 918 m
Min. višina: 81 m