Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Iz Nove Gorice na Škabrijel

Zanimiva pot vodi iz samega središča Nove Gorice med vinogradi in mimo več razglednih točk do vrha Škabrijela, kjer se lahko povzpnemo na razgledni stolp in občudujemo Julijske Alpe, Kras in morje. Pot je speljana po pobočju, kjer so med 1. svetovno vojno potekali hudi boji.

Izhodišče: parkirišče na Kidričevi ulici pred hotelom Perla v Novi Gorici.

S parkirišča na Kidričevi ulici se sprehodimo do križišča z Vojkovo cesto in jo prečkamo. Pot nadaljujemo mimo cerkve, policijske postaje in nekaj hiš do semaforiziranega križišča na solkanski obvoznici pod Vetriščem. Prečkamo križišče v smeri Vetrišča in po 50 m zavijemo levo navkreber proti Škabrijelu.

Nadaljujemo med vinogradi in skozi naselje Varda. Sledimo oznakam. Ko dospemo do asfaltne poti, ki pelje do gostišča Kekec na Sv. Katarini, jo prečkamo in nadaljujemo še približno 50 m. Nato zavijemo levo na stezo navzgor in nadaljujemo do makadamskega kolovoza. Zavijemo levo po kolovozu na asfaltno cesto, ki prihaja s Kekca. Tu zavijemo desno proti vrhu Škabrijela. Po 15 minutah hoje se asfalt konča in oznake za Škabrijel nas usmerijo levo. Tukaj sta klop in pipa s pitno izvirsko vodo. Makadamska cesta nas hitro popelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo desno navzgor (naravnost pelje pot do Prevale in na Sveto Goro) po vse slabšem kolovozu, s katerega se po nekaj minutah takoj po desnem zavoju odcepi markirana pešpot v levo. Prijetna pot – vojaška mulatjera, ki nas pripelje na vrh Škabrijela, je ob večjem deževju pogosto blatna in na manjšem odseku precej strma. Celotna pot je speljana po gozdu in je primerna tudi za sončne in vroče dni.

Podatki

Težavnost: lažja
Dolžina: 6,9 km
Trajanje: 1 h 10 min
Min. višina: 82 m
Max. višina: 646 m