Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Gregorčičeva pot

Gregorčičeva pot od Renč do Gradišča nad Prvačino je tematska pot, ki nas seznanja z življenjskimi zgodbami in delom Simona Gregorčiča, Goriškega slavčka.

Izhodišče: Renče, trg pred cerkvijo

Izhodišče nezahtevne pešpoti, označene z osmimi informacijskimi tablami, je na trgu pred cerkvijo v Renčah. Od tu vodi pot proti vzhodu, skozi zaselek Arčoni in čez Rabatovec do Gradišča nad Prvačino, kjer je pesnik Simon Gregorčič (1844–1906) živel, maševal in ustvarjal 21 let. Na poti se pohodnik seznanja z Gregorčičevimi življenjskimi zgodbami in z njegovim delom. Tik ob poti stoji Vrt Simona Gregorčiča, kjer se lahko pohodnik usede na klop ob kipu pisatelja. Pred središčem vasi pot zavije še v spominski park, kjer sta postavljena dva doprsna kipa – eden je Gregorčičev, drugi pa kip portretista Jožefa Tominca (1790–1866), ki je prav tako živel na Gradišču in je tukaj tudi pokopan. Ponovno se vrnemo v vas in nadaljujemo pot v središče vasi k župnišču in cerkvi, kjer je Gregorčič nekoč maševal. Pot se nadaljuje proti vzhodu, mimo spomenika padlim borcem, umetniškega dela kiparja Negovana Nemca, in naprej po glavni cesti. Zaključi se pri osmi postaji – pri hrastu na Cinkovcu. Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pot poklanja lepe razglede na Vipavsko dolino in Čaven, v jasnem vremenu pa seže pogled vse tja do Julijskih Alp in Gregorčiču ljubega domačega Krna.

Podatki

Težavnost: lažja
Dolžina: 8,6 km
Trajanje: 2 h
Vzpon: 70 m
Spust: 70 m