Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pohodniška pot

Goriški krog miru (severna in južna pot na Sabotin)

Sabotin, kjer je urejen Park miru, je pomembna postojanka na Poti miru od Alp do Jadrana. Številne ostaline in dediščina prve svetovne vojne pohodnika opominjajo o pomenu miru. Bogata flora in favna ter prekrasni razgledi na vse smeri neba pa pot še bolj osmislijo.

Izhodišče: avtobusno postajališče Solkan.

Goriški krog miru združuje severno in južno pot na Sabotin. Izhodišče je na avtobusnem postajališču ob cestnem mostu v Solkanu. Pot vodi najprej preko cestnega mostu. V začetku je nezahtevna in se vije po kolesarski stezi ob reki Soči mimo znamenitega Solkanskega mostu v smeri sever. Ob nekdanji železniški čuvajnici Štmaver zavije levo navkreber in pričenja s strmim klancem vse do vrha. Pot poteka po severni, senčni strani in mimo ostalin, ki pričajo o vojnih časih. Na vrhu Sabotina je na ogled Center za obiskovalce z multimedijskim muzejem, info točko in trgovinico. V družbi vodnika priporočamo obisk muzeja na prostem Sabotin – Park miru, ki vključuje tudi vstop v kaverne. Ob centru leži v nekdanji karavli okrepčevalnica, ki nudi pohodnikom hrano in pijačo.

Od tu se pot nadaljuje po grebenu Sabotina, kjer poteka državna meja z Italijo. Tu doseže pot najvišji vrh – 609 m. Po grebenu se pot nadaljuje vse tja do ruševin gotske cerkvice sv. Valentina iz 14. stoletja. Sledi strm spust nazaj na izhodišče – deloma po mulatjeri, deloma po stezi preko skal in deloma po stopnišču. Poleg spoznavanja bogate kulturne in naravne dediščine pot ponuja čudovite razglede južno na obe Gorici in Furlansko nižino tja do morja, severno pa na Sveto Goro in za njo ležečo Banjško planoto.

Pot je ponekod zahtevna. Potrebna je primerna obutev, svetilka in čelada.

Podatki

Težavnost: težka
Dolžina: 8,2 km
Trajanje: 2 h
Vzpon: 510 m
Spust: 510 m