Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Med zaselki in studenci

Tradicionalni pohod ob začetku pomladi, po zaselkih vinskega kraja Erzelj, mimo številnih naravnih izvirov vode ter kulturnih znamenitosti.

Vas je raztresena po robu vipavskih gričev, od koder se razprostira lep pogled na Vipavsko dolino, dolino Branice, Kras in ob lepem vremenu tudi na Alpe. Vas ima pet zaselkov, Lenivec, Tabor, Vovki, Miški in Messesneli. Danes je Erzelj najbolj poznan po odličnem vinu in prijaznih domačijah, kjer lahko najboljša vina tudi okušate.

Tradicionalni pohod poteka po poti, imenovani Med zaselki in studenci, ki so jo domačini lepo uredili in je označena s podobo kačjega pastirja. Na Erzelju in v njegovi okolici živi kar trideset različnih kačjih pastirjev, na kar so domačini zelo ponosni. Pot je speljana mimo številnih naravnih izvirkov vode, ki velja za zdravilno. Tradicionalni pohod, ki poteka ob začetku pomladi, se začne pred šolo na Erzelju. Od tam vodi pot do cerkve Marije Snežne, na Tabor, do ostankov partizanske bolnice Vera in nato nazaj do šole. Pot je tudi takrat, ko v dolini piha burja, zelo zavetna. Običaj je, da domačini pohodnike ob koncu pohoda pogostijo z okusno vipavsko joto s klobaso.

Informacije
TIC Vipava, T: 05 368 70 41, vipava@vipavskadolina.si