Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Med vrhpoljskimi vinogradi

Tradicionalni pohod na zadnjo nedeljo v februarju, skozi vinograde in mimo največjih znamenitosti Vrhpolja, ki ima bogato tradicijo trsničarstva.

Vrhpolje je tesno prepleteno z vinarstvom. V vasi že več kot sto let deluje trsnica, ki ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju starih vinskih sort. Velik del trsnih cepljenk je danes namenjen izvozu v druge dežele. Vas je znana tudi po odličnem vinu.

Začetek pohoda je v središču vasi Vrhpolje, pred Gasilskim domom. Od tam nas pot popelje skozi slikovite vinograde mimo vasi Duplje do znamenitega dvorca Zemono, ki stoji na griču, obdanem z vinogradi. V dvorcu, ki ga je plemiška družina Lanthieri uporabljala za zabave, so med trgatvijo pridelovali vino. Od dvorca se spustimo skozi vas Zemono in nadaljujemo proti vznožju nanoške planote. Na pobočju Nanosa vidimo razvaline prvega vipavskega gradu, ki ga domačini imenujejo Stari grad. Pod njim, ob hudourniku Bela, zavijemo nazaj proti Vrhpolju in skozi vas nadaljujemo proti soteski Bele. Pot nas pelje mimo mlinov in kovačij ter čudovitih tolmunov Kotel, Sklečka, Korita, Tekc in Hudičev stolček. Po ustnem izročilu je hudič zvalil skalo v tolmun tako, da je pod njo nastalo priljubljeno kopališče. V soteski se iz struge dviga visoka stena, na kateri je preko sto plezalnih smeri vseh težavnosti. Plezališče Vipavska Bela je eno najbolj priljubljenih plezališč v Sloveniji. Tam zapustimo sotesko in se povzpnemo na Pšavo, od koder se odpre lep razgled na Vipavsko dolino in višje ležeče vinograde. Ob poti so vidne razvaline majhnega kapucinskega samostana, kjer so v preteklosti pridelovali vino. V vas se spustimo mimo cerkvice sv. Ahacija skozi vinograde, v katerih vrhpoljski kmetje pridelujejo najboljše grozdje za svoja vrhunska vina.

Informacije
TIC Vipava, T: 05 368 70 41, vipava@vipavskadolina.si