Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Jadralno padalstvo

Odlični pogoji za letenje

Vipavska dolina ima dve registrirani vzletišči za prosto letenje, izkušeni jadralni padalci pa lahko poletijo tudi z mnogih drugih vzpetin, med katerimi je najbolj priljubljen Čaven. Za pilote in njihove spremljevalce je dobro poskrbljeno. Do registriranih vzletišč je na voljo prevoz, ob njihovih uradnih pristajališčih v dolini pa se povsod najde tudi okrepčilo. Vsem drugim, ki si zaželijo doživeti prosto letenje, pa so na voljo vznemirljivi poleti v tandemu.

Vzletišče na Kovku

Na robu planote Gora nad Vipavsko dolino, na višini 860 m je eno prvih in najbolj priljubljenih vzletišč za proste letalce v Sloveniji. Registrirano vzletišče Kovk je poznano tudi širom Evrope. Jadralnim padalcem nudi odlične pogoje za vzlet, poznano pa je tudi kot idealno izhodišče za daljše prelete. Vzletišče je zelo prijazno tudi zmajarjem, saj je tu mogoče zmaja pripeljati skoraj na vzletni prostor, kar ni ravno običajno. Izkušeni piloti, člani Društva jadralnih padalcev Kovk, ki imajo ustrezno znanje in registracijo za prevoz potnikov, po predhodni najavi obiskovalcem nudijo tudi polete v tandemu. Uradno pristajališče tega vzletišča je na travniku v Logu, blizu picerije, ob cesti med Ajdovščino in Vipavo.

Osnovni podatki:
Koordinate (lat, lon): 45.8865 13.9591
Nadmorska višina: 860 m
Težavnost: srednje zahtevno
Dostopnost: z avtom, 5 min od ceste
Primernost vetra: JZ, J, JV

Vzletišče Lijak

V spodnji Vipavski dolini, blizu meje z Italijo, je priljubljeno vzletišče Lijak. Dostop je mogoč po cesti Kromberk–Ravnica–Trnovo ali pa Nova Gorica–Solkan–Ravnica–Trnovo. To registrirano vzletišče je lepo urejeno, travnato, široko in primerno za vse pilote. V primerjavi z drugimi kraji v bližnji in širši okolici so pogoji za letenje tu zelo ugodni. Jadranje je možno tudi pozimi in celo takrat, ko je v zgornji Vipavski dolini burja. Na Lijaku je večkrat prisotnih več šol jadralnega padalstva s svojimi tečajniki, ki se šele izobražujejo za varno letenje. Društvo jadralnih padalcev Polet Nova Gorica obiskovalcem vzletišča omogoča tudi polete v tandemu. Uradno pristajališče je na travniku ob cesti med Novo Gorico in Ajdovščino, kjer je obiskovalcem na voljo tudi okrepčevalnica.

Osnovni podatki:
Koordinate (lat, lon): 45.9636 13.7236
Nadmorska višina: 591 m
Težavnost: šolski teren
Dostopnost: z avtom, 10 min od ceste
Primernost vetra: JZ, J, JV, V, Z

Polet v tandemu

V Vipavski dolini lahko uresničite svojo željo po letenju, tudi če nimate nobenih izkušenj. Izkušeni jadralci, ki so posebej izšolani in imajo registracijo za prevoz potnikov, vam bodo z veseljem ponudili enega od dveh sedežev posebnih padal, namenjenih letenju v tandemu. Ko se boste po vzletu dvignili nad gorski rob Vipavske doline, boste lahko uživali v prelepih razgledih, ki segajo vse do Jadranskega morja in Julijskih Alp. Izbirate lahko med krajšimi in daljšimi poleti, ki pa so vedno odvisni tudi od vremena.

Informacije:
Društvo jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina
Društvo jadralnih padalcev Polet Nova Gorica
Turistična agencija Wajdušna

Šola letenja

Na vzletišču Lijak deluje tudi šola letenja z jadralnimi padali. Vsem, ki bi radi samostojno poleteli, so namenjeni začetniški in nadaljevalni tečaji. Vzletišče Lijak je naravnost idealno za šolanje in prve samostojne polete. Tečaji temeljijo na individualnem delu in potekajo v majhnih skupinah.

Informacije:
Društvo jadralnih padalcev Polet Nova Gorica