Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kolesarjenje

Nepozabna doživetja na kolesu

Kolesarji trdijo, da pravo drugačnost Vipavske doline doživiš le na kolesu. Legendarni cestni vzponi in spusti, kjer je že dvakrat potekala celo etapa slovitega Gira d'Italia, pa tudi spoštljive strmine gorskih poti, so izziv, ki bi ga moral enkrat izkusiti vsak aktiven kolesar. Tudi manj zahtevne kolesarske poti po dolini in Vipavskih gričih vas ne bodo pustile ravnodušnih. Za vsakogar in v vsakem letnem času ima Vipavska dolina kolesarsko pot, ki jo je vredno doživeti.

 • Kolesarimo. Vse leto.

  Ceste v drugačnost

  Kolesarska sezona je v Vipavski dolini ena sama: vse leto. Cestni kolesarji imajo na voljo tako veliko izbiro poti, da lahko v vsakem letnem času najdejo pravo zase. Ko zapiha prava vipavska burja, znajo domačini svetovati manj vetrovne poti. Pozimi so južni griči skoraj zanesljivo brez snega in ledu, vzpon na kraško stran se vedno obrestuje s prijetnejšimi temperaturami. Narava je tudi sredi zime večinoma prav sredozemsko prijazna.

 • Kolesarimo. Vse leto.

  Na lepše

  Poleti, ko so v Vipavski dolini včasih tropsko visoke temperature, lahko kolesar kadarkoli pobegne pred vročino. Na planotah nad dolino je zrak vedno občutno hladnejši, posebej v globinah gozdov Trnovske planote in na obronkih Nanosa v smeri Hrušice. Asfaltne in makadamske poti, speljane po gozdovih, so pravi poletni hit kolesarskih navdušencev.

 • Kolesarimo. Vse leto.

  Gorski izzivi

  Izkušeni gorski kolesarji se res ne bojijo slabega vremena, v Vipavski dolini pa se mu lahko v veliki meri izognejo. Kolesarski vodniki poznajo vse najboljše gorske poti in izberejo tiste, ki so v danem letnem času najbolj primerne in prinesejo največ kolesarskega užitka. Ste že vozili pod krošnjami visokih dreves, ko zgoraj šumi burja, spodaj pa je ravno prav sveže za vzpon po razgibani enoslednici? V Vipavski dolini je vse drugače. Vse leto.

Kolesarjenje za izzivalce in začetnike

Izjemna raznolikost kolesarskih poti je Vipavsko dolino postavila na zemljevid najbolj zaželenih kolesarskih destinacij v Sloveniji.

Če iščete nove izzive, ste na pravi poti. V Vipavski dolini boste na cestah in gorskih enoslednicah našli dovolj pravih strmin za resne preizkuse vzdržljivosti. Tudi pri dolžinah poti ne boste v zadregi, saj lahko vipavskim kolesarskim potem dodate tudi kraške ali celo italijanske. Vipavska dolina je odlično izhodišče za daljše kolesarske podvige v različne smeri.

Kolesarjem je v dolini na voljo tudi veliko manj zahtevnih poti. Ob rekah in ob vznožju Vipavskih gričev lahko tudi manj izkušeni in mlajši kolesarji najdejo prave poti za svoje kolesarske užitke. Speljane so tako, da so primerne tudi za družine z otroki. Vsaka od poti vas slej ko prej pripelje do ene od vipavskih turističnih kmetij, kjer vam bodo z veseljem ponudili okrepčilo.