Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kolesarska pot

Med polji in vinogradi do Svetega Martina

Podarimo si umirjeno družinsko vožnjo s kolesom, odmaknjeno od hrupnih cest, saj danes bolj kot kdaj koli prej cenimo neokrnjeno naravo, pristno podeželje in mir. Odkrijmo skrite kotičke in okusimo dobrote Vipavske doline.

Izhodišče: Potoče

Izlet pričnemo v vasi Potoče, ki je ime dobila po potokih, ki tečejo s pogorja Čavna v dolino. Od tu se povzpnemo v vas Kamnje, kjer stoji cerkev sv. Mihaela in imeniten enoločni most iz leta 1885. Uživamo v lepem razgledu na dolino, potem pa se odpeljemo naprej, v Vrtovin.

Prvotno gotska cerkev v središču vasi na oltarju hrani znamenito leseno gotsko plastiko Marije z otrokom iz 15. stoletja. Iz Vrtovina se odpravimo v Gojače in Malovše ter še naprej v Črniče. Pot med griči je razgibana, a še vedno lahko uživamo v lagodni vožnji po slikoviti pokrajini.

V Črničah zavijemo v ozko ulico tik ob cerkvi sv. Vida in nato nadaljujemo levo po makadamski cesti. Ob poti nas preseneti samotna domačija Huhov mlin. Ponovno se priključimo na asfaltno cesto in zapeljemo do industrijske cone pod Batujami. Na tem mestu prečkamo reko Vipavo in nadaljujemo s kolesarjenjem po Vipavskih gričih.

Povzpnemo se na Preserje in se usmerimo proti zaselku Sveti Martin, ki se na nadmorski višini 331 m dviga nad Brjami. Tu je na dominantni točki postavljena cerkvica sv. Martina, od koder se nam odpre prelep razgled na Vipavsko dolino in obronke Trnovskega gozda na severovzhodu ter na Kras na jugozahodu. Od Svetega Martina se spustimo skozi vas Brje in nadaljujemo do Potoč, kjer se naš krog med trtami zaključi.

Pot nam ponuja več prijetnih postankov, kjer si na vinogradniških in turističnih kmetijah ter v gostilnah privoščimo slastne lokalne dobrote.

Podatki

Dolžina: 20,1 km
Vzpon: 430 m
Spust: 430 m
Trajanje: 2,5 h
Težavnost: srednja