Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Jaslice v Vipavski dolini

Čarobno kulturno izročilo

V bogati dediščini krščanstva Vipavske doline, prepoznavni po številnih cerkvah in pomembnih samostanih, ima krščansko izročilo prav poseben pomen. Iz roda v rod so se v preteklih stoletjih ohranjali številni običaji in obredja. Postavljanje jaslic ob praznovanju božiča je morda najlepše krščansko izročilo, ki je zdavnaj preseglo izvorne duhovne dimenzije in še vedno navdihuje umetnike, ljubiteljske ustvarjalce, rokodelce ter organizatorje tradicionalnih božičnih dogodkov.

Postavljanje jaslic je v Vipavski dolini močno zakoreninjen družinski običaj, a lepe jaslice ne krasijo le domov. Skrbno zasnovane in lično izdelane jaslice postavijo v vseh cerkvah, pogosto pa jih najdemo tudi na povsem nepričakovanih krajih, kot so denimo skalne vdolbine ob priljubljenih pohodniških poteh.

Prava posebnost Vipavske doline so tradicionalne razstave jaslic, ki privabljajo vse več obiskovalcev.

Ponekod se že teden dni pred božičem, najkasneje pa nekaj dni pred sveto nočjo odprejo razstave, ki na ogled postavijo raznolike jaslice, pogosto prave male umetnine. Nekatere presenetijo z izvirnostjo in lepoto izdelanih figuric, druge navdušijo s postavitvijo, prav vse pa očarajo s pristnim božičnim sporočilom. Tiste, ki so postavljene na prostem, običajno spremlja božični program, ki vabi k druženju med lučkami in čarobnimi postavitvami jaslic. Značilna arhitektura starih vipavskih naselij predstavlja edinstveno kuliso raznolikim jaslicam, slovito vipavsko gostoljubje pa poskrbi, da je obisk jaslic v Vipavski dolini vselej nepozabno doživetje.

In še namig. Razstave jaslic v zaprtih prostorih, kot so na Sveti Gori in v Vipavskem Križu, si oglejte popoldne, ob večerih pa si privoščite sprehod po z jaslicami olepšanih ulicah Vipave in Vipavskega Križa, kjer boste lahko na stojnicah poskusili tudi odlična vipavska vina. V eni od bližnjih gostiln pa lahko okusite značilne vipavske jedi.

Program 2018

Sveta Gora nad Novo Gorico
17. razstava jaslic z mednarodno udeležbo od 16. 12. 2018 do 6. 1. 2019

Ob odprtju razstave 16. decembra 2018 bo ob 14.30 krajši kulturni program v baziliki Kraljice Svetogorske in blagoslov jaslic v Frančiškovi dvorani.

Vipavski Križ
Razstava jaslic v Domu krajanov od 16. 12. 2018 do 7. 1. 2019

Razstavo bodo odprli 16. decembra ob 17:30, nato bo odprta vsak dan med 14:00 in 20:00 do 7. 1. 2019.

Božična zgodba z živimi jaslicami, 23. 12. 2018 ob 17.00
Žive jaslice bodo v Vipavskem Križu postavljene na glavnem trgu, spremljalo jih bo petje, popestrili pa svetlobni učinki.

Jaslice na ulicah Vipavskega Križa od 23. 12. 2018 do 7. 1. 2019
V Vipavskem Križu vaščani postavijo jaslice na prostem, pred svojimi domovi, ali pa v oknih, ki gledajo na ulico. Sprehod po ulicah tega majhnega srednjeveškega mesteca je v tem času izjemno doživetje.

Vipava
Jaslice in brunarica v Vipavi od 14. 12. 2018 do 6. 1. 2019

Na več kot 100 lokacijah po vipavskih ulicah bodo jaslice krasile izložbe in domove, na glavnem trgu pa bo med 14. 12. 2018 in 2. 1. 2019 postavljena brunarica, kjer bo na voljo kuhano vino. Ob brunarici bo potekal tudi kulturni in zabavni program.

Tabor nad Dornberkom
Jaslice pod zvezdnatim nebom, 23. 12. 2018 ob 19.00

Odprtje jaslic pod zvezdami bodo pospremile božične pesmi, kuhano vino in čaj. Blagoslovu osrednjih jaslic bo sledil sprehod po vasi z ogledom jaslic, postavljenih pred hišami domačinov. Jaslice bodo na ogled še ves mesec.