Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Dogodki

Pristna doživetja v Vipavski dolini

Vse leto, od zgodnje pomladi do zime, v Vipavsko dolino vabijo številni in zelo različni dogodki. Posebej priljubljene so tradicionalne prireditve, ki ohranjajo izročilo ter predstavljajo lokalno vinsko kulturo in kulinariko. V zadnjih letih pa je v dolini vse več zanimivih športnih dogodkov, tudi s področja ekstremnih in adrenalinskih športov, ki privlačijo veliko navdušencev.

Dobrodošli v dolini nepozabnih doživetij!

Pretekli dogodki

Jaslice v Vipavski dolini

december 2019, januar 2020

Prava posebnost Vipavske doline so tradicionalne razstave jaslic, ki privabljajo vse več obiskovalcev.
Več

Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem

7. 11. – 22. 12. 2019
Vipavska dolina
t: +386 (0)5 365 36 00
www.vinski-hrami.si
Na Vipavsko vinsko cesto že dve desetletji vsako jesen vabijo številne prireditve, martinovanja in pokušine vin v vinskih hramih.
Več

Pohod po Vertovčevih poteh

17. 11. 2019
Ustje,
5270 Ajdovščina

m: +386 (0)41 632 133
ajdovscina@vipavskadolina.si
Pohod v spomin na vipavskega rojaka in prvega slovenskega vinskega strokovnjaka Matijo Vertovca poteka skozi vasi in vinograde na Vipavskih gričih. Pot zahteva okoli 5 ur nezahtevne hoje. Zbor pohodnikov je med 7.00 in 9.00 pod hrastom pred vasjo Ustje.
Več

Vipavska trgatev

13.–15. 9. 2019
Glavni trg 1,
5271 Vipava

m: +386 (0)51 215 226
vipava@vipavskadolina.si
V okviru praznovanja trgatve, ki ima najdaljšo tradicijo na Vipavskem, vsako leto okronajo vipavsko vinsko kraljico in nagradijo najboljša vina. V treh prazničnih dneh obiskovalcem ponudijo tudi kmečko tržnico in bogat zabavni program.
Več

Poletje na Vipavskem

15. 6. – 14. 9. 2019
Glavni trg,
5271 Vipava

m: +386 (0)51 215 226
vipava@vipavskadolina.si
izvirna-vipavska.si
Kulturne prireditve v prelepem ambientu Poletje na Vipavskem so s svojim domišljenim kulturnim programom središče poletnega kulturnega dogajanja v zgornji Vipavski dolini.
Več

Poletna scena

V centru Nove Gorice je vsako poletje živahno. Pestra ponudba zabavnih in kulturnih vsebin navdušuje vse, ki so željni druženja, obiskov koncertov in drugih dogodkov. Poletna scena poskrbi za prijetno doživljanje poletnih večerov.
Več

Poletni hiti Vipavske doline

15. 7. – 15. 9. 2019
Vipavska dolina
Od 15. julija do 15. septembra so v vseh turistično informacijskih centrih Vipavske doline na voljo brošure Poletni hiti, v katerih boste našli preko osemdeset predlogov za nepozabna doživetja v Vipavski dolini, gastronomska razvajanja in prijazne nastanitve.
Več

Lakeness festival glasbe

Festival Lakeness je največji glasbeni festival v Vipavski dolini. S svežim kulturnim programom, športno ponudbo in drugimi dogodki je najbolj obiskan poletni dogodek v dolini. Vrhunec festivala predstavlja 4-dnevni koncert v avgustu z možnostjo brezplačnega kampiranja.
Več

Poletje v Vipavskem Križu

Vse poletje, vsak četrtek v juliju in avgustu, vas Poletje v Vipavskem Križu vabi na slikoviti plac, kjer se odvijajo odlični koncerti, dogajajo zanimive gledališke predstave in vrtijo izbrani dokumentarni filmi.
Več

Festival vina zelèn

V grajskem dvorišču se predstavljajo vinarji iz Vipavske doline, ki pridelujejo vino zelèn, ponudbo dopolnjujejo kulinarična ponudba ter viteške igre. Organiziran bo tudi voden ogled po »gasah« in trgih Vipavskega Križa. Od 17.00 do 22.00.
Več

Kulinarični mesec Okusi Vipavske

22. 4. – 19. 5. 2019

t: +386 (0)5 365 36 03
ra.rod@siol.net
www.okusi-vipavske.si
Pod okriljem prireditve Okusi Vipavske vsako leto poteka Kulinarični mesec. Od konca aprila do konca maja številne restavracije, gostilne in turistične kmetije v Vipavski dolini ponudijo izbrane jedi iz lokalnih pridelkov.
Več

Pohod od Lijaka do Sekulaka

19. 5. 2019

t: +386 (0)5 330 46 00
tzticng@siol.net
www.novagorica-turizem.com
Skozi naselja Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje in Osek poteka energijska tematska pot, ki vodi po rodovitni pokrajini, mimo izvirov voda in biserov kulturne dediščine do prijetnih energijskih krajev, ki nudijo sprostitev in zadovoljstvo.
Več

UTVV – Ultra Trail Vipavska dolina

15.–17. 5. 2020
Vipavska dolina
m: +386 (0)51 338 559
info@ultratrail.si
www.ultratrail.si
Zahtevna gorska tekaška preizkušnja poteka v kategorijah: UTVV 160 km, UTVV 100, UTVV 50 in UTVV 30. Proge so speljane po obronkih Gore in Nanosa, na najvišje vrhove nad Vipavsko dolino ter po dolini in vipavskih gričih ter po mestu.
Več

Rally Vipavska dolina

Največji športni dogodek v Vipavski dolini z več kot 90 km spektakularnih hitrostnih preizkušenj in nočnim superspecial preizkusom v centru Ajdovščine ob progi pritegne na tisoče obiskovalcev.
Več

Velikonočni pohod na Malo goro

22. 4. 2019
Kamnje,
5263 Dobravlje

m: +386 (0)31 507 251
www.kamnje.si
Tradicionalni pohod na velikonočni ponedeljek poteka v spomin na košnjo visokogorskih travnikov na Mali gori. Pohodniki se iz vasi Kamnje povzpnejo na Malo goro po označeni planinski poti ali po tematski poti Pot koscev in grabljic.
Več

Druženje s pinelo

V stari šoli na Planini se predstavljajo vinarji iz Vipavske doline, ki na pokušino ponujajo pinelo, žlahtno kapljico zelo priljubljene stare domače vinske sorte.
Več

13. Festival vin in oljčnega olja Šempas

31. 3. – 1. 4. 2019
Šempas 29,
5261 Šempas

t: +386 (0)5 330 46 00
tzticng@siol.net
www.festival-vin.si
Festival prireja Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šempas. Predstavitve vinarjev iz vse Slovenije spremljajo strokovne delavnice in vodene degustacije. Udeleženci razvijajo kulturo pitja vina in nove možnosti druženja ljubiteljev vin.
Več
 • Zanimivo. Vse leto.

  UTVV – Ultra Trail Vipavska dolina

  Ta izjemno zanimiv športni festival združuje različne kategorije tekaških preizkušenj. V maju Vipavska dolina gosti izjemne športnike, ki so v tukajšnje gorske proge preprosto zaljubljeni.

 • Zanimivo. Vse leto.

  Okusi Vipavske

  Največji festival vina in kulinarike Vipavske doline poteka na dvorcu Zemono pri Vipavi. V izjemnem ambientu renesančnega dvorca lahko obiskovalci vsako leto, v začetku maja, okušajo izbrana vina in prisluhnejo zanimivim predstavitvam. V okviru festivala poteka tudi Kulinarični mesec Okusi Vipavske, ko številne restavracije in turistične kmetije v Vipavski dolini ponujajo jedi, pripravljene iz domačih pridelkov. Festival vsako leto pritegne številne obiskovalce iz Slovenije in tujine.

 • Zanimivo. Vse leto.

  Vinski hrami Vipavske doline

  Izviren vipavski sklop prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem tradicionalno poteka v času, ko nov letnik vina že lahko pokaže svoj karakter. Prireditve potekajo ob koncih tedna, ko vinarji in njihova naselja predstavljajo svoja vina in domače jedi, predstavitve pa obogatijo s kulturnimi in umetniškimi vsebinami.

 • Zanimivo. Vse leto.

  Pohod po Vertovčevih poteh

  Daleč najbolj poznan organiziran pohod v Vipavski dolini je namenjen ohranjanju izročila in spoznavanju vinske kulture. Vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji, se pohodniki množično podajo med vasi zgornje Vipavske doline, kjer je delal in živel duhovnik, poljudnoznanstveni pisec in učitelj Matija Vertovec. V vaseh ob poti domačini pripravijo razstave in pokušine, posebej slovesno pa je na cilju v Šmarjah, kjer po maši pripravijo družabno srečanje s kmečko tržnico.