Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Dogodki

Pristna doživetja v Vipavski dolini

Vse leto, od zgodnje pomladi do zime, v Vipavsko dolino vabijo številni in zelo različni dogodki. Posebej priljubljene so tradicionalne prireditve, ki ohranjajo izročilo ter predstavljajo lokalno vinsko kulturo in kulinariko. V zadnjih letih pa je v dolini vse več zanimivih športnih dogodkov, tudi s področja ekstremnih in adrenalinskih športov, ki privlačijo veliko navdušencev.

Dobrodošli v dolini nepozabnih doživetij!

Pretekli dogodki

Jaslice v Vipavski dolini

december 2018, januar 2019

Prava posebnost Vipavske doline so tradicionalne razstave jaslic, ki privabljajo vse več obiskovalcev.
Več

Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem

9. 11. – 23. 12. 2018
Vipavska dolina
t: +386 (0)5 365 36 00
www.vinski-hrami.si
Na Vipavsko vinsko cesto že dve desetletji vsako jesen vabijo številne prireditve, martinovanja in pokušine vin v vinskih hramih.
Več

Vipavska trgatev

14.–16. 9. 2018
Glavni trg 1,
5271 Vipava

m: +386 (0)40 172 486
damfest.event@gmail.com
V okviru praznovanja trgatve, ki ima najdaljšo tradicijo na Vipavskem, vsako leto okronajo vipavsko vinsko kraljico in nagradijo najboljša vina. V treh prazničnih dneh obiskovalcem ponudijo tudi kmečko tržnico in bogat zabavni program.
Več

Poletna scena

22. 6. – 2. 9. 2018
,
5000 Nova Gorica

t: +386 (0)5 335 01 11
mestna.obcina@nova-gorica.si
dogodki-novagorica.si
V centru Nove Gorice je vsako poletje živahno. Pestra ponudba zabavnih in kulturnih vsebin navdušuje vse, ki so željni druženja, obiskov koncertov in drugih dogodkov. Poletna scena poskrbi za prijetno doživljanje poletnih večerov.
Več

Lakeness festival glasbe

Festival Lakeness je največji glasbeni festival v Vipavski dolini. S svežim kulturnim programom, športno ponudbo in drugimi dogodki je najbolj obiskan poletni dogodek v dolini. Vrhunec festivala predstavlja 4-dnevni koncert v avgustu z možnostjo brezplačnega kampiranja.
Več

Poletje na Vipavskem

24. 6. – 26. 8. 2018
Glavni trg,
5271 Vipava

m: +386 (0)51 215 226
vipava@vipavskadolina.si
izvirna-vipavska.si
Kulturne prireditve v prelepem ambientu Poletje na Vipavskem so s svojim domišljenim kulturnim programom središče poletnega kulturnega dogajanja v zgornji Vipavski dolini.
Več
 • Zanimivo. Vse leto.

  100 UTVV – Ultra-trail Vipavska dolina

  Ta izjemno zanimiv športni festival združuje različne kategorije tekaških preizkušenj. V maju Vipavska dolina gosti izjemne športnike, ki so v tukajšnje gorske proge preprosto zaljubljeni.

 • Zanimivo. Vse leto.

  Okusi Vipavske

  Največji festival vina in kulinarike Vipavske doline poteka na dvorcu Zemono pri Vipavi. V izjemnem ambientu renesančnega dvorca lahko obiskovalci vsako leto, v začetku maja, okušajo izbrana vina in prisluhnejo zanimivim predstavitvam. V okviru festivala poteka tudi Kulinarični mesec Okusi Vipavske, ko številne restavracije in turistične kmetije v Vipavski dolini ponujajo jedi, pripravljene iz domačih pridelkov. Festival vsako leto pritegne številne obiskovalce iz Slovenije in tujine.

 • Zanimivo. Vse leto.

  Vinski hrami Vipavske doline

  Izviren vipavski sklop prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem tradicionalno poteka v času, ko nov letnik vina že lahko pokaže svoj karakter. Prireditve potekajo ob koncih tedna, ko vinarji in njihova naselja predstavljajo svoja vina in domače jedi, predstavitve pa obogatijo s kulturnimi in umetniškimi vsebinami.

 • Zanimivo. Vse leto.

  WOTR

  WOTR je kratica za Wajdušna Obstacle Trail Run. To je izjemno zanimiv tek čez ovire v naravi in po mestu Ajdovščina. Za tekmovalce WOTR ni bitka s časom, ampak s samim seboj. Je preizkus moči, spretnosti in vzdržljivosti, hkrati pa sodobna oblika aktivnega druženja, prijateljstva in sodelovanja. Dogodek je zelo privlačen tudi za obiskovalce, ki uživajo ob nenavadnih podvigih tekačev.

 • Zanimivo. Vse leto.

  Pohod po Vertovčevih poteh

  Daleč najbolj poznan organiziran pohod v Vipavski dolini je namenjen ohranjanju izročila in spoznavanju vinske kulture. Vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji, se pohodniki množično podajo med vasi zgornje Vipavske doline, kjer je delal in živel duhovnik, poljudnoznanstveni pisec in učitelj Matija Vertovec. V vaseh ob poti domačini pripravijo razstave in pokušine, posebej slovesno pa je na cilju v Šmarjah, kjer po maši pripravijo družabno srečanje s kmečko tržnico.