Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Posestvo Ferjančič

Vina

Karakter vin Ferjančič se kleše v objemu sonca in vipavske burje na šestih hektarjih raznolikih vinogradov, posejanih po obronkih Zavrha, Svetega Pavla, Majerije, Pila, Planine in Stopš. Sončna, zahtevna terasasta pobočja z mineralno lapornato zemljo botrujejo butičnim količinam vrhunskega pridelka.

Pri svežih vinih so poudarjene njihova pitnost, sadnost in svežina. Sveža vina zadnjih letnikov Ferjančičevi negujejo večinoma v posodah iz inoksa. Združena so pod svetlo etiketo, katero nosijo: pinela, zelén, rebula, sauvignon, rosé, cabernet sauvignon ter rumeni muškat.

Strukturna vina Ferjančičevih so krepka, polna, elegantna in mineralno bogata. Negujemo in zorimo jih v lesenih sodih ter stekleničimo pod temno etiketo. S temno etiketo se kitijo Fino belo (zvrst chardonnayja, sauvignona, zeléna), merlot in Sania (vino iz sušenega grozdja).

Druženje

Želite vina Ferjančič izkusiti v njihovem domačem okolju? Kot izšolan sommelier vam Peter z veseljem razkrije skrivnosti posameznih sort in strokovno razkaže ter razloži potek del v vinogradu in vinski kleti. Ob pokušini vin vam pripravi narezek iz domače pancete, nežne, da se kar stopi v ustih. Zraven boste deležni tudi drugih vipavskih mesnin in sirov, za nameček pa bo na mizi sladko zadišalo domače pecivo.

Da bo druženje na posestvu Ferjančič še lepše, vino in češnje pa še slajše, so se odločili, da na mestu starega gospodarskega poslopja postavijo nov degustacijski prostor s pripadajočo kletjo, ki bo lahko gostil tudi večje skupine. Ob prihodu vas bo ponosno pozdravil portal z vklesano letnico 1809.

Češnje

V času, ko se grozdi še sramežljivo skrivajo v objemu vinskih trt, mali rdeči sadeži že nakazujejo bližnji prihod poletja. Že ob koncu 19. stoletja so bile češnje poleg vina najpomembnejši tržni pridelek na Vipavskem. Njihov sloves je segal vse do dunajskega dvora.

Sveže utrgani sadeži z bogato obloženih vej naših češnjevih dreves najbolj teknejo. Ne velja pa se braniti niti slastnega češnjevega peciva, med katerim gotovo kraljuje češnjev zavitek, ter marmelad, sokov in kompotov, ki vam bodo čez vse leto obujali spomine na okuse pozne pomladi.

Pri Ferjančičevih ste dobrodošli, da si češnje v sadovnjaku naberete sami. Verjemite, težko bo napolniti košarico, saj bodo sadeži radi romali naravnost v usta.