Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Super doživetja
x

Zelenjava

Vrt Slovenije

Dolga stoletja je Vipavska dolina slovela kot vrt za velika mesta in notranjost dežele. Tradicija pridelave odlične zelenjave se ohranila, čeprav v manjših količinah kot nekoč. Od prvih pomladnih dni, ko vzbrsti slastna berivka, je solata v Vipavski dolini na voljo vse leto. Tudi v mrzlih zimskih dneh kmetje na svojih njivah nabirajo sloviti radič. V Solkanu in njegovi okolici pa po starem izročilu gojijo solkanski radič, ki kljubuje tudi najhujši zimi, je prava redkost in velika kulinarična dragocenost.
V Vipavski dolini dobro uspevajo številne vrste zelenjave, ki so osnova okusnih domačih jedi. Ker je zelenjava na voljo vse leto, je vedno na mizi. Tradicija pestrih sezonskih jedilnikov se je ohranila do danes. Z vrta na mizo je pravilo, ki je v lokalni kulinariki pomagalo ohraniti stare navade in mnoge tradicionalne jedi.