Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Super doživetja
x

Ribolov

Pravi užitek za ribiče

Vode Vipavske doline ribiče preprosto očarajo. Čiste reke in slikoviti bregovi so privlačni na pogled in ribičem nudijo veliko užitkov v naravnem okolju. Pravo razkošje pa se skriva v tolmunih rek Vipave in Hublja ter v globinah edinega jezera, Vogrščka. Tu živijo številne zanimive vrste rib, ki jih ribiči lahko po ulovu odnesejo domov ali pa izpustijo v vodo. Slovenski ribiči si prizadevajo, da bi čim več rib ponovno spustili v vodo in tako ohranili izjemno bogastvo rek.

Ribe v Vipavski dolini

Reka Vipava, ki se po približno petdesetih kilometrih svojega toka izliva v reko Sočo, je del jadranskega porečja. V zgornjem toku reke in v reki Hubelj živijo predvsem salmonidi: soška postrv, šarenka, potočna postrv, lipan in križanci. V srednjem toku najdemo salmonide in ciprinide, v spodnjem toku reke Vipave pa živijo pretežno ciprinidi: priljubljeni som, mrena, krap, klen, podust, ščuka, linj, jegulja in druge vrste rib.

Vrste ribolova

Med ribiči, ki ribarijo v Vipavski dolini, je najbolj priljubljeno muharjenje. Ta starodavni način ribolova, katerega poseben čar je ustvarjanje umetnih muh, je v rabi predvsem za lov postrvi in drugih salmonidov. V vodah Vipavske doline so dovoljeni tudi beličarjenje, vijačenje in talni ribolov.

Ribolovne dovolilnice

Z ribolovnimi revirji v Vipavski dolini upravljata dve ribiški družini, Ribiška družina Ajdovščina in Ribiška družina Renče. Ribolovne dovolilnice lahko kupite preko spleta ali na pooblaščenih prodajnih mestih.

 

Ribiška družina Ajdovščina        

Ribolovni revirji: reka Vipava – zgornji tok, reka Hubelj, Dobravska Krnica

Spletna prodaja ribolovnih dovolilnic 24/7​

Zavod za turizem TRG Vipava – TIC Vipava, Glavni trg 1, 5271 Vipava
Petrol BS Šturje, Vipavska c. 4c, 5270 Ajdovščina
Petrol BS Vipava, Goriška c. 40, 5271 Vipava
Kamp Tura, Športno rekreacijski center
Ribiška trgovina Colombo Sport, Gorizia (IT)

 

Ribiška družina Renče

Ribolovni revirji: reka Vipava – spodnji tok, akumulacijsko jezero Vogršček

Spletna prodaja ribolovnih dovolilnic 24/7

Gostilna Pri Olgi, Vitovlje 73a, 5261 Šempas
Garni hotel, Bukovica 1, 5293 Voljčja Draga
Koptex d.o.o., Vodovodna pot 11, 5000 Nova Gorica