Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Super doživetja
x

Ribolov

Pravi užitek za ribiče

Vode Vipavske doline ribiče preprosto očarajo. Čiste reke in slikoviti bregovi so privlačni na pogled in ribičem nudijo veliko užitkov v naravnem okolju. Pravo razkošje pa se skriva v tolmunih rek Vipave in Hublja ter v globinah edinega jezera, Vogrščka. Tu živijo številne zanimive vrste rib, ki jih ribiči lahko po ulovu odnesejo domov ali pa izpustijo v vodo. Slovenski ribiči si prizadevajo, da bi čim več rib ponovno spustili v vodo in tako ohranili izjemno bogastvo rek.

Ribe v Vipavski dolini

Reka Vipava, ki se po približno petdesetih kilometrih svojega toka izliva v reko Sočo, je del jadranskega porečja. V zgornjem toku reke in v reki Hubelj živijo predvsem salmonidi: soška postrv, šarenka, potočna postrv, lipan in križanci. V srednjem toku najdemo salmonide in ciprinide, v spodnjem toku reke Vipave pa živijo pretežno ciprinidi: priljubljeni som, mrena, krap, klen, podust, ščuka, linj, jegulja in druge vrste rib.

Vrste ribolova

Med ribiči, ki ribarijo v Vipavski dolini, je najbolj priljubljeno muharjenje. Ta starodavni način ribolova, katerega poseben čar je ustvarjanje umetnih muh, je v rabi predvsem za lov postrvi in drugih salmonidov. V vodah Vipavske doline so dovoljeni tudi beličarjenje, vijačenje in talni ribolov.

Ribolovne dovolilnice

Z ribolovnimi revirji v Vipavski dolini upravljata dve ribiški družini, Ribiška družina Ajdovščina in Ribiška družina Renče. Ribolovne dovolilnice lahko kupite preko spleta ali na pooblaščenih prodajnih mestih.

 

Ribiška družina Ajdovščina        

Ribolovni revirji: reka Vipava – zgornji tok, reka Hubelj, Dobravska Krnica

Spletna prodaja ribolovnih dovolilnic 24/7​

Zavod za turizem TRG Vipava – TIC Vipava, Glavni trg 1, 5271 Vipava
Petrol BS Šturje, Vipavska cesta 4 c, 5270 Ajdovščina
Petrol BS Vipava, Goriška cesta 40, 5271 Vipava
Kamp Tura, Športno rekreacijski center
Ribiška trgovina Colombo Sport, Gorizia (IT)

 

Ribiška družina Renče

Ribolovni revirji: reka Vipava – spodnji tok, akumulacijsko jezero Vogršček

Spletna prodaja ribolovnih dovolilnic 24/7

Gostilna Pri Olgi, Vitovlje 73 a, 5261 Šempas
Garni hotel, Bukovica 1, 5293 Volčja Draga
Koptex d.o.o., Vodovodna pot 11, 5000 Nova Gorica